Boxee Box: multimedia la puterea… a treia [Review]

de: Alexandru Rizea
12 01. 2011

Boxee Box este un player multimedia rezultat in urma unei colaborari de mai bine de un an intre D-Link si Boxee. D-Link este responsabil de partea hardware a dispozitivului, iar Boxee este compania care a creat sistemul de operare preinstalat pe dispozitiv.

La capitolul design, Boxee Box este un cub din care a fost taiata o mare parte dintr-un colt. Aceasta idee originala transforma dispozitivul intr-un element care iese in evidenta, mai ales daca ar fi sa il integrati intr-un ansamblu format din DVD player, amplificator audio sau chiar si-un LCD TV. Pentru colorit s-a apelat aproape integral la clasicul si deja ,,omniprezentul” negru acrilic, singura exceptie este data de suprafata de sprijin creata dintr-un cauciuc verde fluorescent.

La capitolul conectica, fata de alte playere standalone prezente pe piata s-a apelat pentru iesirea semnalului video doar la un port HDMI. Practic, aceasta solutie de la D-Link exclude complet posesori de televizoare analogice sau chiar si de plasme sau LCD-uri achizitionate inainte de dominatia portului HDMI. Nu lipseste desigur iesirea optica pentru sunet, iar daca optati pentru utilizarea acestui dispozitiv in tandem cu un monitor fara difuzoare integrate puteti folosi doua cabluri stereo RCA (rosu-alb) pentru a conecta orice boxe la Boxee Box. Ca sursa de continut, daca nu este suficient continutul online gratuit din Boxee puteti oricand utiliza unul sau amandoua din porturile USB 2.0 amplasate langa celalalte porturi de pe spate. La USB-uri aveti doua optiuni, fie conectati doua hard disk-uri externe sau un stick si un hard disk, fie folositi al doilea USB doar pentru alimentarea cu energie electrica.

Chiar daca initial exista un proiect pentru a construi Boxee Box in jurul NVIDIA Tegra 2, produsul disponibil pe piata a ajuns sa foloseasca Intel CE4110, 1 GB RAM si 1GB memorie Flash. Acest procesor de la Intel are multe in comun cu un Intel Atom iar ca exemplu majoritatea variantelor de Google TV folosesc CE4150. Pe partea de retelistica avem atat un port ethernet cat si un chip wireless 802.11 b/g/n.

Marea revelatie in ceea ce priveste Boxee Box in comparatie cu alte dispozitive de aceiasi natura este data de telecomanda. Tinand cont ca exista probleme mari in adoptarea unui dispozitiv daca acesta nu beneficieaza de un controller sau telecomanda bine gandite, D-Link a avut grjia sa evite aceasta problema. Telecomanda de la Boxee Box, pe langa tastele directionale (D-Pad) completate de un buton pentru confirmarea alegerii, mai include un buton Play/Pauza si un buton meniu. Aceste functii sunt insa pe o singura parte, pe partea cealalta avem o intreaga tastatura QWERTY. Aceasta din urma chiar daca este foarte mica, toate tastele sunt un pic bombate si pozitionate la o distanta comfortabila pentru o utilizare cat mai usoara. Tinand cont ca ne-am saturat de introdus text fie cu taste directionale, fie in modul telefon al tasturii, aceasta solutie este foarte buna pentru navigat pe internet, postat cate randuri pe FaceBook/Twitter sau introdus termeni de cautat. Luand in considerare browserul complet cu suport pentru Flash si HTML5, era foarte important si cursorul, mai precis modul in care il deplasati, tinand cont ca nu aveti un mouse. De aceasta caracteristica se ocupa tot D-Pad-ul mentionat mai sus. Practic pentru a deplasa cursorul pe ecran trebuie sa apasati in stanga/dreapta/sus/jos tasta corespunzatoare directiei, iar in functie de cat tineti apasat pe respectivul buton cursorul accelereaza pe ecran. Chiar daca nu veti atine o precizie foarte mare din primele zile, cu timpul veti obtine aceiasi precizie ca in cazul utilizarii unui mouse.

Boxee este o aplicatie cross-platform disponibila pe OS X, Ubuntu, Microsoft Windows sau chiar si Apple TV. Boxee Box este insa cea mai buna solutie pentru cei care vor sa experimenteze aceasta aplicatie din prisma telecomenzii si a solutiei dedicate create de D-Link.

Daca tot suntem inconjurati de aplicatii in fiecare ecosistem nou creat, Boxee cred ca este cel mai bun exemplu al acestei idei implementate intr-un player stand alone. Daca initial, acum o luna si jumatate, numarul de aplicatii se apropia de 50, acum se apropie de 100 iar continutul multimedia inclus in ele este pentru toate varstele. Momentan, majoritatea aplicatiilor sunt de fapt ,,porti” catre diverse site-uri cu clipuri video, un exemplu fiind canalul VEVO din YouTube, insa exista promisiuni ca situatia se va schimba. Exista si aplicatii cu continut interzis minorilor care implicit sunt dezactivate din meniul options. O componenta importanta din interfata Boxee este data si de socializare, dupa ce v-ati creat un cont pe Boxee.com, acesta il puteti lega cu contul dumneavoastra de FaceBook, Twitter sau Google Buzz. Rezultatul acestei activitati este posibilitatea de a posta in orice moment pe oricare din retelele de socilizare informatii de genul, site-uri pe care sunteti, clipuri pe YouTube, aplicatii sau chiar si un film la care va uitati de pe propriul hard disk extern.

Punctul forte al acestei „jucarii” este insa redarea de continut offline, pe un hard disk conectat pe USB sau chiar si de pe o locatie din reteaua locala. In ceea ce priveste redarea de continut multimedia aveti doua posibilitati. Fie adaugati ,,surse’’ in meniul de optiuni, selectati tipul de continut (filme, muzica, poze) si asteptati ca acestea sa fie scanate si indexate, dupa care aveti o baza de date cu colectia dumneavoastra, fie navigati pur si simplu prin directoare si redati orice material va prezinta interes. In teste, Boxee Box a fost capabil de a reda extrem de rapid chiar si filme MKV la rezolutie 1080p fara nici un fel de problema, chiar si de pe un laptop conectat prin wireless N. Tinand cont ca cei mai multi dintre noi se uita la filme cu subtitrare, merita sa stiti ca in timp ce ruleaza un film, daca v-ati dat seama ca nu aveti subtitrare, puteti apasa pe butonul CC. In acel moment, Boxee se conecteaza la OpenSubtitles.org, cauta filmul care ruleaza, fara nici un fel de interventie din partea dumneavoastra, dupa care va afiseaza toate limbile in care este disponibila o subtitrare pentru el. Astfel in cateva secunde puteti avea o subtitrare cu diacritice afisata pe ecran in cativa pasi simpli.

La capitolul pret trebuie luat in calcul faptul ca nu ati achizitionat un simplu player, ci un intreg computer mascat de o interfata extrem de prietenoasa care va permite sa accesati continut online, sa navigati pe internet, sa socializati si mai ales sa vedeti toate colectia de filme, muzica si poze. Toate aceste elemente se reflecta insa intr-un pret de aproximativ 1200 lei in tara noastra, 198 lire in Anglia si 199 dolari in Statele Unite ale Americi. Tinand cont de performanta dispozitivului, interfata intuitiva si multitudinea de functii si aplicatii disponibile pe aceasta platforma recomandarea ar fi sa va avantati la aceasta achizitie doar daca sunteti incantat de o mare parte din functiile Boxee Box, daca vrei doar sa va uitati la filme, exista optiuni mult mai accesibile.